A. Maule-La Biancara

Angiolino Maule is één van de grondleggers van de natuurlijke wijnbouw in Italië en dit sinds de late jaren 1980. Hij is nu bijgestaan door zijn twee zonen Francesco en Alessandro. Hun landgoed is gelegen in de heuvels van Gambellara tussen Verona en Vicenza waar ze ong. 9 hectare wijngaarden hebben. Deze liggen voornamelijk op zuidelijk gerichte hellingen op vulkanische ondergrond met lava en krijtlagen, klei en kiezel gelegen ongeveer 150 meter tot 250 meter boven de zeespiegel .
In de wijngaarden werken ze volledig natuurlijk. De familie gebruikt geen chemicaliën, ze houden de wijngaard gezond door o.a.het maaien van het gras tussen de wijnranken. Ze werken enkel met natuurlijk geproduceerd plantaardig compost en de behandelingen tegen schimmelziekten gebeurd door middel van kruiden en plantaardige producten met een geleidelijke vermindering van zowel koper en zwavel met als uiteindelijk doel de volledige eliminatie van deze producten.
Tussen de rijen wijnstokken worden er ook granen en peulvruchten geplant om zo een vruchtbare, diverse en levendige bodem te creëren.
In de kelders neemt de familie ook een zeer non-interventionistische benadering aan waarbij ze alle producten die vreemd zijn aan de wijn, zoals chemisch geselecteerde gisten, enzymen, enz. geëlimineerd hebben. Ze gebruiken alleen natuurlijke gisten, filteren niet en voegen slechts een zeer kleine hoeveelheid zwaveldioxide toe aan de wijnen vlak voor het bottelen. Voor sommige van de wijnen is zwaveldioxide volledig geëlimineerd. De vergisting vindt spontaan plaats zonder temperatuurregeling en enkel met de natuurlijke gisten die zich op de druiven bevinden.
Zuiverder als dit kan bijna niet. En zoals zo vaak gezegd wordt, eens de weg van de natuurlijke wijnen ingeslagen, is er geen weg terug.