Bodega Hermanos Mesa

In Tenerife waait er sinds een tiental jaren een nieuwe wind door de wijncultuur.

De berg Teide is met zijn top van 3700 meter het hoogste punt van alle eilanden in de Atlantische Oceaan en hij domineert het landschap van  Tenerife, het grootste van de archipel van de Canarische Eilanden. Op dit eiland is er de laatste jaren sprake  van een explosie van wijnbouw en dit op de steile, rotsachtige hellingen van het binnenland waar een jongere generatie  het potentieel van deze bijzondere wijngaarden probeert te maximaliseren en er een groter publiek voor te vinden in het buitenland.

De leider onder deze nieuwe garde is Bodega Hermanos Mesa, dat vandaag wordt gerund door een drietal broers – Fernando, Tomas en Carmen Mesa – Het domein gelegen in Arafo werd kort na WOII opgericht door hun grootvader José.

Ze verbouwen er nog precies dezelfde wijnstokken die hun grootvader in de jaren veertig en vijftig plantte: voornamelijk Listán Blanco, die in de 15e eeuw door Spaanse kolonisten naar Tenerife werd gebracht, samen met kleinere aanplantingen van inheemse variëteiten zoals Marmajuelo en Albillo Criollo – allemaal met eigen wortels, gezien het vulkanische gebied volkomen gevrijwaard bleef voor phylloxera. Door het extreem droge en winderige klimaat van de Valle de Güímar is chemievrije landbouw relatief eenvoudig waardoor de gebroeders Mesa  hun wijngaarden enkel dienen te behandelen met zwaveldioxide en ze bewerken deze veeleisende terroirs uitsluitend met de hand. De  opbrengsten die ze met dit oeroude plantmateriaal in deze moeilijke bodems behalen – gemiddeld zo’n 20 hectoliter per hectare – is gering maar getuigt van hun vastberaden toewijding aan hun werk.

Het is geen toeval dat de wijnen die door zo’n dynamisch team in zo’n levendig teeltgebied worden geproduceerd zelf vol leven zijn, boordevol individualiteit en energie.

De Mesas maken uitsluitend gebruik van spontane fermentaties, waarbij het gebruik van staal en gebruikt eikenhoute fouders aangepast wordt aan de kenmerken van elke wijn en elk perceel; zwaveltoevoegingen worden tot een absoluut minimum beperkt; en klaring en filtratie worden spaarzaam toegepast en alleen op wijnen die deze nodig hebben. De wijnen die ze voortbrengen uit hun bescheiden drie hectare wijngaarden zijn strak en welbespraakt, bruisend van energie en mineraliteit, en spreken uitbundig over het vulkanische zand waaruit ze voortkomen.