Casa Coste Piane

Deze Prosecco is een juweeltje. Het is één van de weinige die werkt volgens de oude methode, méthode ancestrale, waarbij de tweede gisting in de fles plaats vindt. In april wordt de wijn gebotteld zonder toevoeging van gist of suiker, vervolgens begint een tweede spontane gisting die ongeveer vier weken duurt. De wijn verblijft dan nog eens vier weken sur lie. Het proces van “dégorgement” wordt hier niet toegepast, dus de “autochtone” gisten zijn nog steeds aanwezig in de fles. Enige troebelheid is dus normaal.

Je hebt Prosecco en je hebt Prosecco van Coste Piane uit Santa Stefano/Valdobbiadene.
Hier maken Loris Follador en zijn familie Prosecco om trots op te zijn.
Zoals zovele wijnboeren in de omgeving verkochten ze hun wijnen in bulk, maar in1983 ging het roer om en besloten ze voor zichzelf te gaan bottelen. Medelijden met diegenen die de wijnstokken 60 jaar geleden geplant hebben, want de hellingen die overigens vlakbij zijn kelders liggen zijn absurd stijl. Dus dank aan vader en opa!
Het is dus ook onmogelijk om hier de grond de grond om te ploegen, maar eigenlijk ook niet nodig met wijnstokken van deze leeftijd. De wortels gaan inmiddels al zo diep dat ze niet meer de strijd hoeven aan te binden met de overige vegetatie. In zijn wijngaarden gebruikt Loris absoluut geen kunstmest, pesticiden of andere chemicaliën en de oogst is handmatig wat gezien het hellingspercentage ook geen pretje is.
In de kelder wordt volgens traditionele methoden gewerkt zonder teveel gebruik te maken van moderne technieken.
Gemaakt volgens méthode traditionelle ofwel méthode champagnoise, maar die naam mag niet meer worden gebruikt na een succesvolle lobby van Champagne producenten bij de Europese Unie.
Maar ja… Wie wil nog een meestal veel te dure, massa geproduceerde en meestal ook niet echt lekkere Champagne als je dit in huis hebt….

Hergisting vindt plaats in de fles en er wordt niet gedegogeerd (bezinksel verwijderd) waardoor de wijn enigszins troebel kan zijn. Dit kan absoluut geen kwaad en komt de smaak alleen maar ten goede!
Heerlijk als aperitief, maar kan ook prima bij eten. Of, gewoon tussendoor, als je er zin in hebt.

https://www.casacostepiane.it/en/

Klik op de link hieronder voor PDF

casa coste piane

Prosecco