Ceste

Deze producent uit de Piemonte is Pierguido Ceste van Azienda Agricola Ceste Vini.
Al jaren lang een begrip in Govone, een plaatsje net buiten het Roero gebied.
Pierguido heeft ongeveer 35 ha aan wijngrond verdeeld over percelen in de Roero, Barolo en Barbaresco,  waar hij alle bekende druiven uit deze streek verbouwd. Geen nieuw hout maar oude Sloveense foeders om de wijnen op te voeden.
Voor zijn witte wijnen gebruikt hij de Arneis druif, en voor zijn rode de Barbera en Nebbiolo.
Piëmonte is vertaald ‘aan de voet van de bergen’. Grootste gedeelte van dit wijngebied is inderdaad bergachtig, de Alpen in het westen vormen de grens met Frankrijk, in het zuiden vormen de heuvels van Monferrato en Langhe voor de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De meeste wijngaarden in dit gebied bevinden zich op de steile hellingen van de bergen en heuvels in het landschap.
De blauwe druiven barbera-, nebbiolo- en de dolcetto domineren dit wijngebied. Dit zijn druiven die  vooral in de Piëmonte verbouwd worden. De uitstekende omstandigheden voor de wijnstokken zorgen ervoor dat de wijnen die uit deze streek komen, zoals Barolo en Barbaresco, hele mooie wijnen opleveren.

De Barbera druif geeft wijnen met tonen van kers, framboos, braam, pruim en zelfs chocolade en amandel, aangevuld met kruiden en vanille na houtrijping van 1 jaar