Ergens in de tiende eeuw na de geboorte van Christus leefden de monniken van Cluny. Deze monniken waren bezeten door wijnbouw en gingen op zoek naar de allerbeste percelen in Frankrijk. Twee eeuwen later hadden ze alle topwijngaarden in hun bezit. Wat de Mâconnais betreft hadden ze vooral de bovenste stukken van de wijngaarden rond Cruzille gekocht. Uit verschillende oude teksten blijkt dat deze wijngaarden van niveau te vergelijken waren met bijvoorbeeld een Le Montrachet en dus bijzonder geschikt voor chardonnay. Maar de eeuwen verstreken en de wijngaarden in Cruzille werden vergeten.
Tot ene Emmanuel Guillot-Broux wijnbouwer werd in Cruzille. Emmanuel kreeg het vak met de paplepel ingelepeld want al zijn voorouders waren biologische wijnbouwers. Het domein beschikte altijd al over zeer goede wijngaarden waar nooit één scheikundige of chemische interventie aan te pas kwam. Maar Manu voor de vrienden, is een intellectueel die de geschiedenis van Cruzille bestudeerde en zo op een dag uitkwam bij de fameuze monniken van Cluny en hun wijngaarden in Cruzille. Zich onmiddellijk bewust van het potentieel van zijn ontdekking, bracht hij al deze verborgen wijngaarden in kaart. En zo stelde hij vast dat al die oude topwijngaarden, die ooit in bezit waren van de monniken, zich bevonden op vierhonderd meter hoogte of meer, dus boven de grens van de huidige wijngaarden. Op deze plaatsen staan vandaag vooral bossen. In 2001 startte Manu met het opkopen van al die bossen, en dit voor een prikje. Niemand in de regio begreep waarom hij dit deed. Men zag dat hij alle bossen rooide en beplantte met wijnstokken, maar waarom? Tot in 2005. 2005 was de geboorte van “Le Clos”, een zeer kleine wijngaard (0,1ha) die ooit eigendom was van de monniken van Cluny. Deze wijngaard werd aangeplant in 2001 met chardonnay zonder greffage en met een densiteit van 18500 stokken/ha, waardoor er voor het eerst wijn van gemaakt werd in 2005. De stokken waren toen slechts vier jaar oud. Deze wijn, waarvan er op dit moment maar 300 flesjes worden gemaakt sloeg de wijnwereld met verstomming. Op verschillende blinddegustatie (vooral in Parijs) kwam die wijn steeds als allerbeste naar voren. Vooral de aparte geur en smaak vielen in de smaak.
Ik proefde op het domein de recentste versie, namelijk de 2011…en ik moet zeggen van zodra dit edele sap de punt van mijn tong kuste stond de tijd even stil. Wat een finesse, wat een complexiteit….zelden of misschien wel nooit geproefd.
Maar buiten deze Le Clos beschikt het domein over nog verschillende andere schitterende wijngaarden die nooit werden bespoten. Dit resulteert is zowel schitterende chardonnay als buitengewone pinot noir fin. Alle rode wijnen worden trouwens opgekocht door collegae wijnbouwers. Zo is onder andere de wijnmaker van Romannée-Conti een vriend aan huis die maandelijks over de vloer komt. Wanneer hij voor het eerst Le Clos zag en proefde kreeg hij de tranen in de ogen. Zo zei hij ooit tegen Manu, “het is een droom om hier wijn te maken”. De meeste witte wijnen worden trouwens opgekocht door de toprestaurants in Parijs.
Le Clos |
Dat de wijnen zo’n hoge kwaliteit halen heeft ongetwijfeld ook te maken met de rijkdom aan verschillende andere planten en levensvormen. Polycultuur is hier heel belangrijk. Geen pesticiden, geen insecticiden…niks…puur natuur. De wijnen worden klassiek gemaakt en rijpen zeer lang op vaten tot tien jaar oud. Wat ze wel doen is een beetje sulfiet toevoegen tijdens het bottelen. Wat resulteert in een totaal sulfietgehalte van 25 a 30mg/liter. Wat aanvaardbaar is, niet?
De wijnen worden vooral gekenmerkt door hun enorme mineraliteit wat resulteert in een heel divers citruspalet. Zowel in de neus als in de mond. Ragfijn en enorm lang met een zeer lang bewaarpotentieel. Maar het verdient aanbeveling de wijnen te degusteren rond 12° en ze te decanteren.
U zal zich de vraag stellen, als die wijnen zo fabuleus zijn, hoe komt het dan dat er in België geen fles te koop is. Dat is simpel, alles wordt opgekocht door Franse sommeliers en Franse wijnbouwers. Er blijft geen fles meer over voor de rest van de wereld (tenzij enkele flessen voor Japan). Maar hier komt binnenkort verandering in want een bevriende wijninvoerder Stefaan Van den Bossche zal binnenkort deze schitterende wijnen verdelen.
Tekst en uitleg door Manu Hiel. Met dank !
Klik op de link hieronder voor PDF