La Staffa

Het domein van Riccardo Baldi, La Staffa, is gelegen in de zone van de Verdicchio dei Castelli de Jesi. De druiven worden er met de hand geplukt en de wijn wordt gedomineerd door de smaken van de ondergrond.  Op de glooiende heuvels van Staffolo (Ancona), in het noorden van de regio Marche, koos Riccardo Baldi met passie en absolute toewijding twaalf hectare wijngaarden uit gedomineerd door de  Verdicchio-druif.
Staffolo staat bekend als 'het balkon van de Esino-vallei' vanwege zijn fantastisch panorama, doorsneden met rijen wijnstokken waarvan men geniet vanaf de muren van deze middeleeuwse stad. Sinds onheuglijke tijden is het verbonden met de wijnbouw. Volgens een lokale legende komt de naam 'Staffolo' van het Griekse werk 'Staphile', wat 'een tros druiven' betekent.

Vandaag heeft Staffolo slechts tweeduizend inwoners - en ongeveer twintig wijnhuizen: het is geen verrassing dat het 'de heuvels van Verdicchio' wordt genoemd. De wijnstokken Verdicchio en Montepulciano van de wijnmakerij La Staffa bevinden zich in deze zone gewijd aan de wijnbouw: zeven hectare in Contrada Castellaretta en vijf in nabijgelegen velden.

De wijngaarden zijn geplant op een hoogte tussen 400 en 550 meter, waarvan de aspecten variëren. Sterke thermische stromingen beïnvloeden het hele gebied. De aarde, overwegend klei en krijt, rijk aan calciumcarbonaat, kenmerkt de wijnen van het gebied die zich onderscheiden door zijn elegante kruidigheid.    
 https://vinilastaffa.it/

Ricardo Baldi

Klik op de link hieronder voor PDF

la staffa