Poderi Sanguineto

We laten Dora liever zelf aan het woord.

We bevinden ons in Acquaviva in Toscane, tussen de Val D'Orcia en de Val di Chiana, op minder dan 10 km van Montepulciano.

Sanguineto is een eigendom van 35 hectare op 300 meter s.l.m. waarvan slechts 4 hectare beplant is met wijnstokken, historische en autochtone variëteiten zoals Prugnolo Gentile, Canaiolo nero, Mammolo en Colorino. 

En Dora Forsoni.

Geboren als laatste van 9 broers, is het haar beurt na de dood van haar vader in de vroege jaren 80, om het project van Federico Forsoni voort te zetten, het maken van een "grote" wijn. Federico was een boer die zich vooral bezig hield met het fokken van vee, de wijn was in eerste instantie alleen voor persoonlijke consumptie bedoeld. Het harde werk om de oude variëteiten te herstellen, het gunstige klimaat en de roeping van dit land bracht hem ertoe om een ​​Nobile wijn in flessen te bottelen en niet langer in bulk.

Dora, opstandig in haar jeugd, gaat weg en keert terug naar de aarde om de geheimen van haar vader te leren kennen, zonder enige technische notie. Het zal de natuur zijn die haar werk zal leiden, met zijn ritmes, zijn regels en met  groot respect. Daarom gebruikt in de wijngaard geen synthetische beschermingsmiddelen, noch insecticiden en in de kelder geen invasieve procedure. Alleen inheemse gisten, geen temperatuurregeling, geen opheldering, stabilisatie of filtratie. En zeer weinig gebruik van sulfieten.

De wijnen van Sanguineto zitten al jaren in ons gamma. Dora en Patrizia, nu beiden al flinke zeventigers, bewerken een piepkleine wijngaard, max 3 ha. Hun Ross, Vino Nobile en Vino Nobile Riserva zijn in principe steeds dezelfde wijnen, enkel langer op vat. Geen nieuw eik maar grote slavoonse foeders. Complexe en pure Sangiovese.