Guiseppe Quintarelli

De verlegen en rustige man, Giuseppe Quintarelli, was HET referentiekader voor wijnmakers uit de Valpolicella. Geboren en getogen in Cerè, runde hij sinds 1954 het familiebedrijf wat dateert uit 1924 tot aan zijn dood in 2012. De laatste 10 jaar werd hij bijgestaan door zijn neef Marco.Dit huis presenteert zeer traditioneel gemaakte wijnen, met die immer zo herkenbare, unieke handgeschreven etiketten. Zijn rode wijnen rijpen ongekend lang (6 tot 7 jaar) op vaten van Sloveens eikenhout, behalve de cuvee ‘Alzero’, die rijping op barriques ondergaat. “Onze traditionele smaken en methoden moeten worden gekoesterd en niet in de vergetelheid geraken. Maar boven alles, we kunnen de natuur niet forceren. We moeten rust bewaren, geduld hebben, de juiste technieken gebruiken en een hoop passie bezitten.”  Deze woorden symboliseren de filosofie van de meest beroemde producent van de Veneto. De wijnen van Quintarelli zijn bijzonder complex en behoren zonder meer tot de grootste wijnen van heel Italië. Icoonwijnen die zonder enige vorm van marketing het geschopt hebben tot de meest gewilde wijnen ter wereld, de ultieme ‘wanna haves’ voor verzamelaars, op wijnkaarten in de beste restaurants zelfs zeldzaam, bijna mytisch qua reputatie.

Quintarelli’s erfgenamen Francesco en Lorenzo (beide kleinzonen) , zijn dochter FLorence voeren nu tezamen met Giampaolo (schoonzoon) het management. Ook zij gaan verder met het verbouwen van de wijn volgens Bepi ‘s methode.

 

De wijnen van Quintarelli zijn een stempel van authenticiteit en de ultieme perfectie om de beste kwaliteit te bereiken. Quintarelli deed dit door een ambachtelijke, handgemaakte, compromisloze wijn van de hoogste kwaliteit te maken.

De Amarone wordt maar liefst zeven jaar in eiken vaten gerijpt.
Alles van traditie, liefde, hart en ziel vind je terug in deze geweldige wijn, die tot één van de beste van de wereld mag worden genoemd. De wijngaarden zijn gelegen in de heuvels oostelijk van de Montebaldo, bij het Gardameer, nabij Negrar.

Deze wijn is niet vergelijkbaar met andere Valpolicella’s die op de markt zijn. Deze wijn wordt met zoveel toewijding, passie, aandacht en vooral ook tijd gemaakt, dat elke vergelijking met andere wijnen uit de regio mank gaat.

De druiven worden direct na de oogst zacht geperst. Na 3 tot 4 dagen ondergaat de most de eerste gisting met inheemse gisten. De wijn ontwikkelt zich heel langzaam om vervolgens in februari de alcoholische vergisting te ondergaan op de droesem van de Amarone, het proces van de Ripasso. Na enkele dagen gaat de wijn over in grote Sloveens eiken vaten om hier zo rond de zeven jaar verder te rijpen. Na het bottelen blijven de flessen nog enige tijd in de kelders van het bedrijf om daarna op de markt te komen.

De wijn is een blend van 55% Corvina and Corvinone, 30% Rondinella, 15% Cabernet Sauvignon, een minimale hoeveelheid Nebbiolo, Croatina en Sangiovese