Saint-Jean du Noviciat

Aan de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela ligt naast de majesteuse abdij van Valmagne, het domein Noviciat dat vroeger door Cisterzienser monniken werd gesticht. Hier is de spreuk van over gebleven die nu op het etiket vermeld word: Siste et ora Viator (Voorbijganger kniel neder en bid!) Vanaf het domein heb je een fantastisch uitzicht op Montpellier en de Middellandse Zee. Het bedrijf is gevestigd in een oude “Mas” uit 1145 en beslaat 100 hectare waarvan 50 hectare met wijnstokken zijn beplant.
Het terroir van Mas du Novi kan men vergelijken met die van Châteauneuf-du-Pape, dus ook veel rolkeien, dit is een overblijfsel van de ijstijd!
Sinds 1994 is het Domein in bezit van de familie Palu die er flink in hebben geïnvesteerd. Oeroude wijnstokken hadden ze al. Nieuwe percelen zijn echter wel opnieuw aangeplant en zijn nu gemiddeld 10 jaar oud en dragen bij aan de volle en intense stijl van dit huis.

Een twintigtal jaren gelegen kocht Jean-Claude Lapalu de wijngaarden en de ruïne op van het domein Saint-Jean du Noviciat , gelegen in het hartje van de Languedoc.  Hij verbouwt en renoveert de oude opvangplaats voor de zusters, les novices, van de abdij van Valmagne en start er het wijnhuis Mas du Novi samen met de toen nog heel jonge oenoloog Thierry Thomas.  Thierry Thomas verhuist dan naar andere domeinen en keert uiteindelijk na 10jaar terug naar zijn “liefde” , Mas du Novi, waar hij zich opnieuw toelegt op de vinificatie van de wijnen.De Chardonnay van  Mas Novi is vol frisheid, met fijne toetsen van kaneel en witte bloemen , ideaal om te nuttigen bij een gegrilde zeetong.