Vodopivec

DSC00028
De wijngaard wordt omlijst door de Carso, de harde, stevige rots in dit afgelegen gebied van Italië. De wijnkelder is gemaakt door deze Carso te vernietigen en diep in de aarde te graven. Wijnstokken worden geplant op 10.000 wijnstokken/ha en worden getraind met Alberello trellasing, met minuscule opbrengsten van slechts 0,5 kg per plant. Regen vult de wijnranken, geen andere irrigatie is vereist. De druiven die de wijnkelder binnenkomen, wachten een lange en  langzame maceratie op schil. Wat de natuur aan de wijngaard heeft gegeven, geven de druiven nu aan de wijn.
 
De temperatuur in de kelder is van nature constant. Geen filters of koeling nodig, want de wijn wordt op de meest natuurlijke manier geboren en vindt in de amfora zijn container bij uitstek, het fundamentele element van de wijnbereiding. De wijn wordt dan opgeslagen in ondergrondse terracotta, die op een constante temperatuur wordt geplaatst gedurende een periode van vijf tot zeven maanden. Het zal dan daarna twee jaar in grote vaten doorbrengen, om het eindproduct niet te haasten.
 
De huidige wijngaard is erfgenaam van een boerenfamilie die altijd aan het land gebonden is geweest. Hun passie heeft zijn wortels in het bewustzijn van wat het is. Vandaag produceert het één en slechts één wijn, Vitovska, de wijn van de Carso, met een rijk historisch erfgoed. Er is maar één manier en het is al aangegeven, de keuze om het te volgen is het meest voor de hand liggend. Een keuze van het leven verbonden met de natuur, van luisteren naar het land en zijn ritmes. Niets hoeft te worden geforceerd, wijsheid ligt in het weten hoe je moet wachten op het juiste moment. Dit is het pad van de natuur, van respect voor het leven. De wijn wordt geboren in zijn microkosmos en is de spiegel van de natuur. De Carso buiten wordt ontdekt in de fles.