Wijnbouwer in de kijker

Om het jaar goed in te zetten , hebben we beslist om elke maand 1 wijnbouwer in de kijker te zetten. Eentje waarvan wij vinden dat U deze echt eens moet ontdekken !

Deze maand is dat

Nadia Verrua

Nadia Verrua maakt vooral uitgesproken wijnen. Wijnen die onverbloemd vertellen over de druif, het gebied en over Nadia zelf. In het gamma van Cascina Tavijn zitten karaktervolle wijnen, elk synoniem voor de druif , het terroir en haar manier van werken en wijn maken.

Domein

Cascina ‘Tavijn is in 1908 opgericht door de familie Verrua, die traditiegetrouw opa’s naam ‘Tavijn’ gebruikte. Nadia Verrua vormt samen met haar zussen Daniela en Luigina de vierde generatie van wijnmakers. Ze werken in Asti, in de provincie in Piemonte. Dit is een gebied dat wordt gekenmerkt door oude wijnstokken en unieke druivenrassen. Ze maken wijnen van voornamelijk barbera, grignolino en de zeldzame ruchè.

Wijngaarden in Asti

De zes hectare ligt in Scurzolengo, op een rustig plekje in de heuvels van Monferrato. De wijngaarden, verspreid over de heuvels, worden biologisch bewerkt en zijn polycultuur georganiseerd.

Cultuur : Traditioneel en biologisch

Alle druiven komen van eigen wijngaarden, die er zeer verzorgd bij liggen en meer dan biologisch worden bewerkt. Nadia oogst de druiven handmatig. De fermentatie is ongecontroleerd en wordt niet chemisch gestuurd. De wijn rijpt in grote vaten ‘botti’ van Slavonisch eiken en het eindproduct wordt ongefilterd gebotteld, zonder toegevoegde sulfieten.

Bijzondere druif

Ruchè is een zeer bijzondere druif, waarvan de productie laag ligt. Dat geeft een exclusief karakter aan een bijzondere wijn. Eentje met een ingetogen intensiteit en een juiste balans. Het uitgesproken aromatische karakter van Ruchè geeft vaak rijpe aardbeien, bessen en bloemen, terwijl de Barbera de zuren en wat opstandigheid bijdraagt. Dit geeft speelse wijn met een ongeremd randje, net zoals Nadia …

|