Wijnbouwer in de kijker : Jean-Charles Fagot

RESPECT DE LA NATURE

Het domein, dat gelegen is in het hartje van de Bourgogne-streek, is al sinds 3 generaties eigendom van de familie Fagot.

De wijngaarden worden met een minimum aan behandelingen bewerkt,  volgens het principe van “la lutte raisonnée:”

Waar de wijngaard het toelaat wordt er zelf met paarden gewerkt en ook de vinifcatie is traditioneel: grote fouders en manuele pluk.

Jean-Charles Fagot uit Corpeau.

Jean Charles is een echte duizendpoot. Kwam jarenlang na zijn studie aan het Lycée Viticole in Beaune aan de kost als muzikant, restaurateur en tv maker. In 1990 nam hij dan toch het familiedomein over en begon als fulltime wijnmaker. Al decennia lang worden er hier geen pesticiden of herbiciden gebruikt. Hij heeft ook zeer goede relaties met andere wijnbouwers zodat hij ook enkele cuvées kan overnemen die hij dan zelf vinifieert. De kwaliteit is verbluffend. Loepzuivere Chardonnays en Pinot Noirs die voor hun appelatie nog héél betaalbaar blijven.

Bourgogne zit in de lift !

Het is geen geheim dat Bourgogne wijnen al enkele jaren enorm in de lift zitten. Niet enkel in kwaliteit maar helaas ook in prijs. De interesse uit onder andere Azie, Rusland en de VS stijgt elk jaar. Niet alleen om uit te drinken maar vooral om in te beleggen. Een grand cru uit bv Chambertin waar er slechts een paar duizend van gebotteld worden is veel speculatiever dan een 1eCru uit Pauillac waar er elk jaar driehonderd duizend van beschikbaar zijn. Gelukkig is niet alles even duur, er zijn nog hier en daar parels te vinden die (nu ?) nog betaalbaar zijn . De wijne van Jean-Charles zijn nu nog best betaalbaar, een eerlijke prijs-kwaliteitsverhouding. We hopen dat dit nog zo even blijft, want ook de “bende van Robert Parker” heeft hem onlangs ontdekt.

Lees hier wat zij ervan vonden !

fagot

|